Pridružio se: 09 Feb 2010 Postovi: 810 Lokacija: Crvenka
Zahvalio se : 0 puta
Pohvaljen : 11 puta
Baklava
Sastojci: za više od 10 porcija
1/2 kg tankih kora 1 /2 kg su vih šljiva 250 g meda 300 g oraha 1 /2 kg šećera (za sirup )
Nacin pripreme:
Sirup : u 1 /2 l vode dodati 1 /2 kg šećera i kuvati dok se malo ne zgusne. Skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi. Fil: šljive potopiti u vodi 1 /2 h da omekšaju . Zatim o čistiti od koštica i sitno iseckati. Orahe , takođe , sitno iseckati, dodati šljive i med i sve sjediniti.
U nauljen pleh ređati 4 kore (svaku pouljiti), na to rasporediti 1 /2 od ukupne količine fila . To prekriti sa 2 kore , dodati ostatak fila i odozgo staviti još 4 kore . Baklavu iseći na ramboide pre pečenja . Peći na 200 °C oko 45 min . Vruću baklavu preliti hladnim sirup o m . Po želji u sirup , dok se kuva , se može dodati par kolutova limuna .
_________________ They see me trollin', they hatin', moderatin' and tryin' to catch me? postin' dirty
Egipatska torta
Sastojci:
15 jaja 30 kasika secera + 200 g secera 5 kasike brasna 200 g mlevenih lesnika 150 g lesnika celih 100 g mlevenih oraha ½ l mleka 250 g margarin 100 g prah secer 200 g slaga
Nacin pripreme:
Kore:Umutiti 15 belanaca, 15 kasika secera, 2kasike brasna, 200g mlevenih lesnika, 100g mlevenih oraha. Od ove mase ispeci 5 korica. I fil: 15 zumanca, 15 kasika secera, 3 kasike brasna, 1/2l mleka skuvati na pari. Kada se ohladi dodati margarin (250g) umucen sa 100 g prah secera.
II fil: Istopiti 200 g secera u suvoj serpi da bude svetlo braon i tecno. Dodati u to 150 g lesnika (celih). Razliti u plehu i samleti kada se ohladi.
III fil: Umutiti 200g slaga.
Tortu slagati ovim redom: kora-I fil-II fil - slag-kora-I fil-II fil-slag-... Po vrhu je slag.
_________________ They see me trollin', they hatin', moderatin' and tryin' to catch me? postin' dirty
Dobro umutiti 7 belanaca sa 14 kašika šećera , pa dodati 7 kašika mlevenog plazma keksa , 7 kašika mlevenih oraha i 1 /2 kesice praška za pecivo . Od te mase ispeći 2 kore . Umutiti 14 žumanaca sa 200 grama šećera u prahu i kuvati na pari. U skuvani ohladjen fil dodati 250 grama umućenog putera. Posebno skuvati u 1 /2 litra mleka 5 kašika šećera i 5 kašika brašna . Ohladjenu masu sjediniti s prethodnim filom . U fil dodati 100 grama seckane bele milka čokolade , 100 grama seckane crne čokolade , 150 grama seckanih oraha i 150 grama lomljenog plazma keksa. Nafilovati kore pripremljenim filom i tortu odozgo premazati šlagom .
Nacin pripreme: Za umak: na slaboj vatri mešajte cokoladu u prahu sa 1dl vode i pavlakom, da dobijete glatki umak. Držite ga na toplom. Oljuštene banane isecite po dužini pa propržite na maslacu. Zatim ih okrenite, pospite šecerom, pa nastavite da pržite da se malo karamelizuju. Stavite na zagrejane tanjire, zalijte umakom i pospite lešnicima ili bademima.
Nacin pripreme: Brašno, so, mleko, žumanca i šecer izmutiti. Ulupati cvrstu penu od belanaca, dodati osnovnom testu, i lagano umutiti. Rastopiti 1 kašiku maslaca u tiganju, dodati polovinu testa posuti ga sa 50g opranog suvog grožða. Lagano peci palacinku, spustiti je da sklizne na poklopac, okrenuti i ispeci sa druge strane. Dvema viljuškama iseci palacinku na krupne komade i izvaditi. Drugu palacinku ispeci na isti nacin. Na kraju vratiti komade palacinaka u tiganj i peci ih još jedan minut. Posuti sa dosta šecera u prahu i servirati uz kompot od jabuka.
Nacin pripreme: Sipati brašno i so u ciniju. Umutiti mlako mleko, kvasac i 1 kašiku šecera. Ostaviti 15 minuta. Mleko, ostatak šecera, žumance i rastopljeni maslac dodati brašnu i mutiti rucnim mikserom. Ulupati cvrstu penu od belanaca i dodati ih testu. Testo ostaviti da naraste u otvorenoj pecnici na 50 stepeni oko 30 minuta. Zagrejeti specijalni tiganj za "jaja na oko". Istopiti maslac, i kašikom stavljati testo (da kašika bude puna). Peci krofne sa obe strane da dobiju zlatnomrku boju. Prebaciti u tanjir, premazati pekmezom od šljiva u koji je prethodno umešana 1 cašica ruma, i posuti cimetom i šecerom
CIPIRIPI U GRIZU Za 4 osobe
Sastojci: - mleko (1 l) - griz (120 g) - šecer (2 kašike) - cipiripi (100 g) - preliv od cokolade ili sok od malina
Nacin pripreme: Skuvati griz u mleku uz dodatak šecera. U duguljast rebrast pleh ili okruglu modlu, isplahnutu vodom, sipati polovinu griza, rasporediti potom cipiripi pa sipati ostatak griza. Staviti u frižider da se ohladi i stegne. Pre služenja izvnuti na tacnu, preliti prelivom po želji i služiti
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu