Pridružio se: 09 Feb 2010 Postovi: 810 Lokacija: Crvenka
Zahvalio se : 0 puta
Pohvaljen : 11 puta
LEPINJA
Priprema:
Od testa za hleb, koje ste pripremili i koje je nadoslo, mozete ispeci pogacu - lepinju na ovaj nacin: uzmite malo testa, preradite ga malo. Pleh pospite brasnom, stavite testo da stoji 10 - 20 minuta, da naraste u plehu. om testo rastanjiti, izbosti ga nozem ili viljuskom i peci na jakoj vatri.
_________________ They see me trollin', they hatin', moderatin' and tryin' to catch me? postin' dirty
LEPINJA SA KAJMAKOM
Priprema :
Od kilograma brasna zamesiti testo kao za hleb, samo malo mekse. U brasno dodajte kasicicu soli i to zamesite sa prethodno potopljenim kvascem u mlakoj vodi. Testo dobro uradite i isecite na parcad pa oblikujte loptice. Zatim ih pokriti i ostaviti 30 minuta u podmazani pleh da nadodju. Pre pecenja svaku namazati uljem, vodom ili zumancetom, i peci u dobro zagrejanoj rerni. Ohladjene lepinje preseci i u svaku staviti kasiku kajmaka pa vratite u rernu dok ne upiju kajmak.
_________________ They see me trollin', they hatin', moderatin' and tryin' to catch me? postin' dirty
STARA SRPSKA POGACA
Priprema:
Stara srpska pogaca se sprema obicno samo od brasna, vode, sode bikarbone i soli. Oko 700 gr brasna sipati u sud za mesanje, napraviti u njemu udubljenje i staviti pola kasicice sode bikarbone i kasicicu soli. Dolivajuci postepeno mlaku vodu zamesite testo nesto tvrdje nego za hleb. Testo dobro izradite na dasci za mesanje i oblikujte pogacu. Podmazite pleh i stavite pogacu u njega pritiskajuci je blago rukom tako da napuni pleh. Izbodite je viljuskom, premazite zumancetom i pecite u dobro zagrejanoj rerni.
BRZA POGACA
Priprema:
16 kasika brasna, jedan prasak za pecivo, soljica ulja, 2 jaja, ravna kasicica soli, jedan jogurt i 150 grama sira. Sve to zamesite, sipajte u podmazanu ciniju i pecite u zagrejanoj reni.
KOH OD POPARE
Priprema:
Pola kilograma suva hleba nakvasiti u 3/4 litra mleka. Kad se hleb razmekša, metnuti 1 /8 kilogram a kajmaka, 3 žumanceta i tvrdo ulupan sneg od 3 belanceta. Pre no što se stavi ulupani sneg treba testo propasirati i dobro izmesiti da ne bi bilo grudvi od hleba. Sad dodati sneg, promešati i sipati u namazan kalup, staviti u pećnicu (rernu) i peći. Isečen koh izručiti iz kalupa, preliti kajmakom ili maslacom i služiti.
Pogača od blitve
Sastojci
30 dag brašna topla voda, sol, žlica ulja, žlica octa ili 4 lista tankih kora 1 kg blitve vezica peršina vezica koromača (može i bez) 5 žlica maslinovog ulja sol
Priprema:
Umijesite tijesto za kore od brašna, vode, soli, ulja i octa. Oblikujte 2 hljepčića i poklopite ih vrućom zdjelom. Neka odstoje pola sata. U međuvremenu operite i sitno narežite blitvu, peršin i koromač. Razvucite tanko tijesto u obliku lima u kojem će se peći. Lim namažite pa u njeha stavite prvi list tako da krajevi malo vise preko ruba. Ako koristite gotovo tijesto na dno lima stavite dva lista. Na tijesto rasporedite blitvu, posipajte je peršunom i koromačom, posolite i nauljite. Preklopite drugim listom tijesta, pa dobro zalijepite krajeve donjeg lista s gornjim tako da tekućina iz nadjeva ne može izaći. Pecite u srednje vrućoj pećnici dok tijesto ne porumeni. Pečeno možete premazati maslinovim uljem i pokriti krpom. Može se poslužiti toplo ili hladno.
POGACA SA MESOM
POTREBNO JE:
- pola paketa smrznutog lisnatog testa - glavica crnog luka - 1/2 kasicice aleve paprike - 80 gr suve slanine - 400 gr mlevenog mesa - 2 kasike ulja - kasika seckanog persunovog lisca - 1 dl kisele pavlake - 40 gr margarina
Priprema:
Testo se razvije na dasci prema velicini tepsije i oklagijom prenese u nju tako da budu oblozene i ivice. Suva slanina se isecka i zajedno sa crnim lukom proprzi na ulju. Kada se malo smlaci, izmesa se sa mlevenim mesom, alevom paprikom, persunom i pavlakom, posoli i pobiberi, a zatim rasporedi po testu koje se prethodno poprska rastopljenim margarinom. Pece se na 220 stepeni oko pola sata.
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu