Pridružio se: 09 Feb 2010 Postovi: 810 Lokacija: Crvenka
Zahvalio se : 0 puta
Pohvaljen : 11 puta
POGACICE OD GRIZA
Potrebno je:
120 g griza, 0. 5 l mleka, 1 žumance, 100 g struganog sira, so, biber.
Za prženje: 1 jaje, 3 kašike brašna, 50 g prezli, ulje.
Priprema:
Mleku dodati so i biber, pa staviti da se kuva. Kada mleko provri uz stalnomešanje dodavati griz. Ostaviti da se kuva oko 5 minuta. Sud skinuti sa vatre I dodati žumanca i strugani sir. Ponovo vratiti sud na vatru i nastaviti kuvanje uz povremeno mešanje. Zatim ostaviti da se ohladi. Oblikovati pogacice. U medjuvremenu umutiti jaje i brašno pa u to uvaljati pogacice a zatim u prezle i pržiti na zagrejanom ulju.
_________________ They see me trollin', they hatin', moderatin' and tryin' to catch me? postin' dirty
POGAČICE S ČVARCIMA.
Sastojci:
40 dag brašna, 25 dag čvaraka samljevenih ili sitno izrezanih, 1 žumanjak, 3 velike žlice kiselog vrhnja, ˝ paketića praška za pecivo, malo muškatnog oraščića
Priprema:
Izmiješajte brašno, čvarke i muškatni oraščić, dodajte žumanjak, prašak za pecivo i kiselo vrhnje. Brzo izradite tijesto, a ako je pretvrdo dodajte još malo kiselog vrhnja. Tijesto razvaljajte prst- dva debelo, izrežite okrugle oblike, namažite ih malo tučenim bjelanjkom, pospite s malo soli. Složite ih u namazan i brašnom posut lim, te pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stepeni dok ne budu zlatno žute. Poslužie još tople.
_________________ They see me trollin', they hatin', moderatin' and tryin' to catch me? postin' dirty
Prepečen hleb sa pečurkama i belim lukom
Sastojci :
75g margarina 2 čena belog luka, zdrobljena ili iseckana 350g pečuraka, isečenih 8 kriški francuskog hleba malo peršuna so i biber
Priprema
Otopite margarin u tiganju (najbolje teflonskom, da se ne lepi). Dodajte beli luk i vrlo kratko propržite (oko 30 sekundi) sve vreme mešajući - beli luk lako izgori. Zatim dodajte pečurke i pržite oko 5 minuta, povremeno mešajući.
Ispecite komade francuskog hleba ispod grila.
Prebacite hleb na veliki tanjir. Dodajte peršun u pečurke, dobro promešajte i dobro začinite solju i biberom. Na svako parče hleba stavite kašiku preliva i odmah služite. Prijatno!
Razeni hleb
Sastojci:
300 g integralnog brašna 200 g raženog brašna 100 g krupnih zobenih pahuljica 2 vrećice suhog kvasca 3/8 l mlake vode 1/2 kasikice soli 150 g mlevenih lešnika
Priprema:
U većoj posudi pomešati brašno, pahuljice, lešnike, kvasac i so,dodati vodu i umesiti testo. Ostaviti da ga da stoji dok mu se velicina ne udvostruči, a potom ga premesiti i ponovno ostaviti na toplom mestu da stoji oko 20 minuta. Zatim testo podeliti na dva diela, oblikovati štruce,posipati ih zobenim pahuljicama, te peći 15 minuta na 250C, potom smanjiti temperaturu na 150C i peći još oko 35 minuta.
BUREK OD SIRA ILI MESA
Sastojci:
- so - ulje (4 kašike) - kajmak (2 kašike) - jaja (3 kom.) - voda - maslac - sir (400 g) - brašno (600 g)
Nacin pripreme:
Nadev: Izmešati 400g sira, 2 jajeta i dve kašike kajmaka.
Testo: 600g brašna, 4 kašike ulja, 1 jaje i malo soli zamesiti sa vodom. Testo podeliti na 4 dela. Svaki razvuci i premazati maslacem ili margarinom (malo više od pola paklice). Zatim iseci testo po krajevima lepezasto i prebacivati krakove jedan preko drugog i razviti od svakog dela po novu koru. Razvuci je OKLAGIJOM i filovati nadevom. Uviti u rolnu i slagati u okruglom plehu, kružno, jednu koru do druge. Premazati ih žumancetom i peci u zagrejanoj pecnici. Sa ovim testom može se praviti i pita sa nadevom od mesa.
KOLPITA
Sastojci: - žumance (1 kom.) - so - beli sir (500 g) - jaje (1 kom.) - voda - margarin (1 pakovanje) - ulje - brašno (500 g)
Nacin pripreme:
Nadev: Isitniti sir, dodati jaje i žumance plus, posoliti i sve izmešati.
Testo: Staviti brašno u vanglu, dodati ulje, so i zamesiti sa mlakom vodom, da ne bude ni tvrdo ni meko. Od testa napraviti 10 jufkica i svaku OKLAGIJOM rastanjiti do velicine tanjirica za kolace i premazati vec omekšanim margarinom. Poredjati na dva mesta po 5 jufkica jednu preko druge, i ostaviti da stoji oko 15 minuta. Zatim rastanjiti testo od prvog dela pola santimetra debelo i staviti preko cele kore nadev koji se poprska preostalim margarinom. Uvi koru sa oba kraja do pola i kružno postaviti u okruglom plehu. To isto uciniti i sa drugim delim testa i staviti ga u pleh u produžetku isto kružno. Poprskati gore margarinom i peci oko 40 minuta na umerenoj temperaturi.
200 gr margarina i 100 gr masti umutiti, dodati 10 kašika šecera i 4 žumanaca. To dalje dobro mutiti pa dodati 2 šoljice mleka, 600 gr brašna pomešanog sa praškom za pecivo i vanilin šecerom. Zamesite testo. Više od pola testa staviti u podmazan pleh, 4 belanceta dobro umutiti sa 6 kašika šecera i to staviti na testo u plehu. Fil: Staviti 1 kg kiselih jabuka u to sve. Ostalo testo razviti u koru i staviti preko fila. Pitu peci na umerenoj vatri dok ne porumeni. Toplu pitu posuti prah šecerom.
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu