Dodaj u favorite •  FAQ   •   Pretraga •  Registruj se   •   Prijavite se 

PAZNJA GOSTI : Molimo Vas da se registrujete ili prijavite kako bi ste videli kompletan sadrzaj foruma

Danas je 23 Maj 2012, 00:42

PROCITAJTE PRAVILA FORUMA
IKONE TEMA

Index boarda » Download » Muzika » Domaća muzika

VA - U spomen pesniku Dusku Trifunovicu

Započni novu temu Odgovori na temu  Stranica 1 od 1
 [ 1 Post ] 
  Pogled za štampu Prethodna tema | Sledeća tema 
Autoru Poruka
pparadiso
 PostPoslato: 26 Jan 2012, 20:38 
Iskusni forumaš
Iskusni forumaš
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2010
Zahvalio se : 4 puta
Pohvaljen : 44 puta
VA - U spomen pesniku Dusku Trifunovicu ( bootleg by pparadiso ) (2009)

Slika

(January 28, 2006)
U Novom Sadu, u 73. godini priminuo je veliki srpski pesnik Duško Trifunović.
Sa srpske pesničke scene otišao je jedan od njenih najdarovitijih i najčudesnijih pesnika.
Sa sigurnošću se može istaći da je on bio jedan od najplodnijih pesnika u posljednih 50 godina.
Dokazao je da u srpskom pesništvu ima toliko prostora, lepote, blagosti i toliko nedostignutih visova.
On je pisao divnu, veliku i romantičnu poeziju.

Početkom rata, otišao je iz Sarajeva i iz Bosne, gdje je javno književno delovao punih 50 godina.
Sve svoje zbirke pesama, osim poslednje, objavio je u Sarajevu.
Duško Trifunović, je rođen u selu Sjekovcu, kod Bosanskog Broda.
Završio je bravarski zanat i srednju šumarsku školu, kada je i počeo da piše pesme i da se bavi literaturom.
Napisao i nekoliko velikih zbirki pjesama, "Zlatni kuršum" (1958), "Babova rđava baština" (1960), "Jetke pripovjetke" (1962),
"Tumač tiranije" (1966) i "Šok soba" (1972). To je bila lirika potpuno samoniklog, svojeglavog i čudesnog, bogomdanog pesnika.
Bio je pesnik filozof, nepopravljivi individualac sa svojim mislima o svetu u kojem je živio.
Pomenute zbirke pesama uistinu mogu da prosvete i prosvetle svakog čitaoca, ukoliko im se iskreno i dušno prepuste.

Tek kasnije je završio studije književnosti na filozofskom fakultetu u Sarajevu. Štitio se i sopstvenom i tuđom vedrinom u životu.
Okušao se i u drugim književnim radovima i vrstama. Napisao je dosta knjiga, najviše za djecu, zatim nekoliko romana i drama.
Napisao je veliki broj pesama za muzičare i muzičke sastave. U to vreme postao je veoma popularan pesnik kod slušalaca zabavne i rok muzike,
jer su njegove pesme izvodili najbolji muzički sastavi i pojedinci u ondašnjoj Jugoslaviji, "Indeksi", "Bjelo dugme", "Zdravko Čolić"
"Jadranka Stojaković" "Teška Industrija" " Cod" i mnogi drugi popularni sastavi i pevači.
Autor je brojni hitova, kao što su: "Glavo luda", "Tajna veza", "Šta bi dao da si na mom mjestu", "Zlatna ribica".

Ovaj divni i nezaboravni pesnik doživjeo je pod svoju starost, da ga oni koje je proslavio, a to su muzičari, zaborave pred kraj života
i da mu ne pomognu materijalno, kad mu je najteže bilo, u njegovim penzionerskim, Novosadskim danima.
Raspad Jugoslavije i građanski rat su ga veoma potresli.
Ipak, pred samu smrt, njegovi vojvođanski prijatelji, Novosadska izdavačka kuća "Prometej" i Subotički "Radio-Herc", objavili su njegova
izabrana djela u 15 knjiga.

Duško Trifunović, to divno pesničko i ljudsko stvorenje, sahranjen je u našim svetim Karlovcima po svoj izričitoj želji,
na jednoj blagoj padini Cerata, brda prema Sremskim Karlovcima. Komemoracija je obavljena u Matici Srpskoj u Novom Sadu,
a ispratile su ga do poslednjeg prebivališta hiljade njegovih poštovalaca.
Ovu svoju poslednju želju ostavio je testamentarno u svojoj poetskoj zbirci, "Veliko spremanje" (2005).

Nikada ga nećemo zaboraviti, jer se njegovi stihovi ne mogu zaboraviti.

============================================================================================================================================

DUŠKO TRIFUNOVIĆ, Časna dokolica (Stilos, Novi Sad, 2006)
Unlimited: Duško Trifunović

Marko Krstić

... A pred tobom stoji život celi...
Znam, prva asocijacija je ‘’Bijelo dugme’’. Ali ničega ne bi bilo, ni koncerata, ni miliona prodatih ploča,
ni nesrazmerne euforije od Jadrana do Triglava, ni devojaka koje su u histeriji padale u nesvest, i ko zna čega sve, da nije bilo jednog čoveka.
Duška Trifunovića (1933-2006).
Čini mi se da je svaka generacija poznavala Duška Trifunovića na sopstveni način.
Moja generacija je Duška upoznala preko Muzičkog tobogana, znate onu emisiju što je išla nedeljom ujutru
(sećate se songa koji peva Minja Subota - ‘’Sunce leti po krovu kroz Pariz, London i Beč, imamo gosta poetu i dajemo mu reč’’. A onda izađe Duško...).
Starije generacije se sećaju Duška Trifunovića i njegovih čuvenih čitanja po domovima kulture, šezdesetih godina s Matijom Bećkovićem,
a kasnije s Mikom Antićem na putešestvijima po Vojvodini.
Ja sam o tome samo čitao, ali zamišljam ‘’Fani’’ i ‘’Veru Pavladoljsku’’ kako zajedno crvene.
Ova knjiga je novo upoznavanje. Ja nisam znao za ovakvog Duška Trifunovića. Za mene je Duško bio pesnik za decu i to je sve. Ali to nije sve.
Tih šezdesetih dominirali su Branko Miljković, Vasko Popa, Žika Pavlović, da ne teram dalje, postideću neke današnje stvaraoce (pa jeste!). Te 1958. godine izdate su dve zbirke koje su označile početak dve pesničke figure koje su kasnije postale "opšte nacionalno dobro’’. Slovenske elegije Ljubomira Simovića i Zlatni kuršum Duška Trifunovića.
Duško je pisao teške pesme na jednostavan način. On je možda, jedini pesnik koji je insistirao na samoukosti.
Poznat je njegov manifest’’bukvalizma’’ ...Kad ja kažem: OTKAKO JE BOG POSTOJAO JA POSTOJIM, onda je to bukvalno tako sve dok ne proradi
tvoja asocijacija, koja je tvoj ključ, a ti njen katanac. Bukvalno tako...
Tako je govorio Duško. Kritičarima, pre svega.
Duško je unlimited. Neograničiv. Ne znam, izgleda da nešto ima u tom sarajevskom-baščaršijskom etru. Neke memljive melanholije, šta ja znam.
Vreme. Vremenost. Prolaznost u vremenu. Mi u vremenu. Život u vremenu. O tome je Duško Trifunović pevao, onako s moje strane.
O vremenu kad se ljubi, grli, uzdiše, suzi, tuguje, kad se razbija čaša posle dobre pesme i kad se umire stotinjak puta na dan.
I zato će Duško uvek ostati ‘’naš‘’ Duško, jer je on pesnik iz komšiluka. Komšija koji progovori koju o životu, onako uz kaficu,
a da ti kafica ne presedne.
A to što ga neki ne priznaju, nije me briga. Kao što ni Duška nije bilo.
Uz ‘’Časnu dokolicu’’ upoznao sam još jednog Duška. Ali opet, voleo bih da zadržim, negde u zenici, i Duška Trifunovića iz ‘’Tobogana’’.
Biće i to neka tajna veza.
...Pamtite me po pesmama mojim...(la, la, la, la, la, la, la, la, la, ...)

==========================================================================================================================================

Ripper...............: EAC (Secure mode) / LAME 3.92 & Samsung CDRW/DVD SM-308B
Codec................: LAME 3.92
Version..............: MPEG 1 Layer III
Quality..............: Extreme, (avg. bitrate: 320kbps)
Channels.............: Stereo / 44100 hz
Ripped by............: pparadiso on 23.2.2009

Spisak pesama

01. Bijelo Dugme - Glavni junak jedne knjige
02. Cod - Sve bi dao da mi kazes da jos za nas ima nade
03. Indexi - Cajtnot
04. Jadranka Stojakovic - Ja nisam tvoga kova
05. Teska Industrija - - Kadija
06. Zdravko Colic - Da mi nije ove moje tuge
07. Bijelo Dugme - Lova
08. Indexi - Treba omijesti manijake
09. Bijelo Dugme - Sta bi dao da si na mom mjestu